sobota 3. prosince 2016

JÓGOVÝ RESTART

Poslední článek o podzimní očistě jsem napsala už před dvěma měsíci. Očista se mi povedla docela dobře, odlehčila jsem jídelníček, hodně spala a celkově se cítila moc dobře. Ale jak mám podzim ráda, tak na mě letos nějak dopadla jeho depresivnost. Venku je chladno, stmívá se brzy po mém příchodu z práce, takže denní světlo vidím jen z okna kanceláře. A víkendy jsou tak krátké, že mě na moc dlouho energií nenabijí. Možná má na mojí náladu vliv i to, že poprvé v životě bydlím úplně sama a samotnému je člověku občas smutno.





Nejhorší je ta tma. Když přijdu z práce domů nemám chuť na nic jiného než si uvařit dobrý bylinkový čaj, zapálit svíčky a zavrtat se do peřin. A moje dvě zrzky to vidí dost podobně, rychle vyvenčit do parku a šup zpátky do pelechu. Ehm, vlastně k paničce do postele. Představa, že bych si zabalila vodu, ručník, jógamatku a vyrazila na kole směr studio BY se mi moc nezamlouvá. Ačkoliv mi Bikram jóga  moc chybí, tak lenost a nechuť jsou nějak silnější a nedaří se mi je překonat. A to jsem měla tolik plánů. V polovině října začínala další 30 denní challenge, na kterou jsem se těšila, ale nakonec jí vzdala ještě než vůbec začala. Hlavně kvůli jiným aktivitám, mezi kterými bych musela volit a to se mi nechtělo. Letos poprvé jsem si koupila permanentku na hokej, na který chodím už od dětství a kvůli challenge bych se nepodívala na stadión celý měsíc. Pro věrného fanouška nepřípustné. Nehledě na to, že je to jediná příležitost potkat se s některými přáteli. Jenže z odpískané challenge se staly dva měsíce bez Bikram jógy. Možná vůbec nejdelší pauza jakou jsem za těch už skoro pět let měla. A pauza zatím stále trvá, i když doufám, že konec už se blíží.




Ale protože jógu miluju a moje tělo jí už po těch letech praktikování vyžaduje, tak jsem doma začala cvičit alespoň ashtanga jógu. Znáte? Já jí objevila před dvěma lety, kdy jsem chodila na kurz do českobudějovického jógového studia Think yoga. Kurz byl určený pro začátečníky, kde nás učitelka postupně seznamovala se všemi pozicemi první série, přičemž celkově má ashtanga sérií šest. Během prosince bych si ráda tuto praxi více osvojila a od ledna bych chtěla začít chodit na kurz pro pokročilé. Plánuju se i vrátit k Bikram józe, ale momentálně mi více vyhovuje věnovat se tradičnější formě jógy. Ashtangu Vám ještě více přiblížím v některém z následujících článků, tak se těšte.




Přeju Vám všem krásný advent a příjemné chvilky na Vaší jógamatce.

Namaste, Monika

8 komentářů:

  1. Moc pěkný článek. :) Já chodím na lekce jógy, které vede má kamarádka a je to směs ashtangy a power jógy. Chvílema je to trochu záhul, ale překvapivě mě to celkem baví. :) Jógu prostě miluju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jóga je nejlepší, už si bez ní neumím svůj život představit. Powerjógu jsem dřív taky cvičila, ale teď mě hodně baví ashtanga. Líbí se mi jak se začíná mantrou óm, jak se klade důraz na dech, bandhy, nechybí ani závěrečná meditace. A záhul to je, to máš pravdu. Byla jsem strašně překvapená na první lekci jak jsem se zapotila :-)

      Vymazat
  2. Mám to úplně stejně, jak je teď tak brzo tma, nejradši bych jenom ležela doma s čajem v ruce :) Jóga je úžasná, bikram jsem ještě nezkoušela, ale ráda bych to napravila. Na ashtangu se určitě podívám :) Teď jsem si k vánocům přála pořádnou jógovou podložku, aby mi to už konečně neklouzalo, takže se těším, až si pořádně zacvičím :) Většinou si doma dávám jen pozdrav slunci, ale i to občas stačí a hned se člověk cítí líp. xx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jakou podložku si vybrala? Já osobně si teda myslím, že klouže každá, už jsem jich pár vyzkoušela. Pokud cvičím jen pozdrav slunci, tak problém ani nemám, ale jakmile cvičím náročnější sestavy při kterých se zapotím, tak musím mít na podložce ručník

      Vymazat
  3. Ja chodim na jogu pravidelne 3-4x do tyzdna a neviem si predstavit moj zivit bez nej :) Najradsej mam Hatha jogu tak je relativne kludna a prijemna :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna hatha jógu moc nemusím. Na mě je to příliš klidné, hodně mi vyhovuje právě dynamika ashtangy. Je fajn, že jóga není jen jedna a téměř každý si může vybrat to, co mu vyhovuje.

      Vymazat
  4. Potřebuji okamžitě začít znovu, ale žiji v Lisabonu a ještě jsem nenašla pořádné místo a doma mě to moc neba :)
    Ejnets in Lisboa

    OdpovědětVymazat
  5. Mám to podobně, ta zima je taková únávná. Furt se mi chce jen ležet a odpočívat. Každopádně občas chodím na yogu na hvězdárnu a tam je to něco úžasnýho. Bohužel v těchto zimních dnech se tam nekoná.
    http://svetobezci.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat