pátek 23. září 2016

PODZIMNÍ ROVNODENNOST A OČISTA

Zdravím všechny do prvního podzimního dne!

Včera byla podzimní rovnodennost a dnes oficiálně podle kalendáře začíná podzim. Dny se budou krátit a noci prodlužovat. Slunce vstupuje do astrologického znamení Vah, které je znamením rozvahy a rovnováhy. Možná právě i proto mám podzim tak ráda, protože jsem Váha.




Miluju tohle období, kdy se sklízí ovoce a zelenina, miluju procházky spadaným listím, mlhavá rána a sychravé dny. Konečně přichází období, kdy oba moji psi budou ochotní mě doprovázet na dlouhých procházkách. Hlavně ta starší, Jamamba, nemá ráda horko. Už se těším až poprvé zabalím do batohu svačinu a termosku s horkým čajem a vyrazíme se na celé odpoledne brouzdat voňavým listím (to mi připomnělo, že je třeba koupit novou termosku). A na to až se vrátíme domů a s hrnkem zázvorového čaje nebo miskou horké zeleninové polévky se zahrabeme do dek na gauči (hm, i ten gauč bych si měla koupit).







Protože jsem v jídle měla docela náročné léto, samé grilování a popíjení studeného piva, tak jsem se rozhodla, že podzim zahájím lehkou očistou. Jeden z mých dlouhodobých rituálů je ranní pití teplé vody s citronem. Teď ji doplním o med a zázvor. Medová voda je skvělá na detoxikaci jater, zázvor posiluje imunitní systém. Jen je důležité myslet na to, že med nesmí přijít do horké vody. Voda by neměla být teplejší než 40°C, jinak by byl med špatně stravitelný. Ráda bych ke svému rannímu rituálu přidala cvičení jógy, ale protože jsem typická sova, tak to bude těžké. Vyhrabat se ráno z peřin je pro mě boj. Ale budu se snažit, tak držte palce.




Taky bych chtěla na několik dní vyřadit z jídelníčku maso, mléčné výrobky, cukr a bílou mouku, abych odlehčila trávení. Naopak zařadím více ovoce a zeleniny. Doma se mi teď hromadí spoustu rajčat a dýní ze zahrady, takže přijdou na řadu moje oblíbené zeleninové polévky.




A jelikož má bikram jóga silné detoxikační účinky na lidské tělo, tak se mi snad konečně podaří začít opět pravidelně cvičit. Příští týden mě čeká ještě poslední letošní dovolená na chalupě a pak doufejme naskočím zpátky do svého cvičebního režimu. V podzimním sychravém počasí je přeci jen vyhřátý sál mnohem lákavější než v létě, kdy je horko i venku.

Užívejte babí léto a napište mi jestli máte nějaké svoje očistné rituály a co vám přináší začátek podzimu.

Namaste, Monika


Zdroj obrázků - www.pinterest.com

9 komentářů:

  1. Super článok :) Neskutočne som sa už tešila na jeseň :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Ja tiež milujem práve toto obdobie, aj keď veľmi nemusím dážď. Zamračené počasie je pre mňa ako stvorené! Práve som si hovorila aj ja, žeby som mohla začať po lete (ktoré bolo plné jedla) s nejakou očistou :)
    Caroline

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podzim je nej :-) člověk si i daleko víc váží každého slunečního paprsku. Hodně štěstí s očistou :-)

      Vymazat
  3. Moje léto mělo co se týče stravování od lehkosti hodně daleko :D. S příchodem podzimu jsem také začala o dost zdravěji a menší porce, teď jsem i nakoupila nějaké "superpotraviny" a rozhodla jsem se zkusit vegetariánství. Spíš je to taková výzva, protože minimálně o Vánocích si ten řízek chci dát :D.
    Držím palce, aby očista proběhla tak, jak má :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vegetariánství bych asi úplně nezvládla, ani teď při očistě se mi moc nedařilo ho vyřadit. Ale tobě hodně štěstí při výzvě :-)

      Vymazat
  4. tiež som Váha ;) jeseň však až tak nemusím, príde mi dosť depresívna :/ zeleninové polievky sú top!

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý článek, plný pozitiv :) Já osobně mám podzim ráda :) Ale jsem teda Štír O:)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  6. Jé, krásný inspirativní článek. :) podzim mám taky hrozně ráda. Taky bych ráda přidala jógu k denní rutině. :)

    OdpovědětVymazat